Mérőműszerek

Általános információ

A szíjhajtások pontos beállítása elengedhetetlen ahhoz, hogy azok névleges élettartama elérhetővé váljon. Tapasztalatunk szerint a legtöbb szíjhajtás esetében idő előtti cseréhez vezet a szíjak feszességének téves alapbeállítása, illetve a szíjak nyúlásából adódó feszítés késedelmes beállítása. Ehhez a beállításhoz nyújtanak segítséget az ebben a menüpontban felsorakoztatott műszerek.

A mechanikus szíjfeszesség mérő egy rugós erőmérő, amely egyszerű és gyors beállítást tesz lehetővé. Minden szíjat szerelő szakember alapfelszerelése!

A digitális szíjfeszesség ellehőrző berendezések a szíjak rezgéseinek mérésével segítik a szíjfeszesség ellenőrzését, beállítását. ezek drágább készülékek, általában szakszervizek használják őket.

A szíjtárcsák párhuzamosságának ellenőrzésére szolgáló eszköz a párhuzamosság mérő. A nem párhuzamosan elhelyezett tárcsákon futó szíjak élettartama drasztikusan lecsökken, így a tácsák felszerelésekor erre fokozottan kell ügyelni.

Az ékszíj hosszúságmérő a különböző ékszíjak belő hosszméretének (Li) mérésére szolgáló eszköz.

Az ékszíj, fogazottszíj és hosszbordás szíj profilsablonok a különböző típusú hajtószíjak összehasonlítással végzett beazonosítására szolgálnak. A szíjtárcsa sablon a szíjtárcsa beazonosítása mellett a kopásának ellenőzését is segíti.