Szíjtárcsák

Általános információ

A hajtásrendszerek fontos alapelemei a szíjakon kívül a szíjtárcsák. Ezek az eszközök súrlódás, vagy pozitív kapcsolódás segítségével segítenek a hajtás átvitelében egyik tengelyről a másikra.

Az ékszíjak a horonnyal ellátott tárcsában használatosak. Ékszíjárcsa nélkül az ékszíj sem használható. A trapéz alakú horonyba az ékszíj befeszül, így nagyobb normális erő mellett sem nő nagyon a tengelyt terhelő erő. A szabványos ékszíjtácsák több rögzítési módszerrel készülhetnek. A leggyakoribb az alapfelfúrt, amely megmunkálást igényel és a kúpos szorítós, amely esetében nincs szükség megmunkálásra.

A laposszíjtárcsák, fogasszíjtárcsák, hosszbordás (Poly-V) szíjtárcsák speciálisan a típusuknak megfelelő (megegyező jelölésű) lapos-, fogas- és hosszbordás szíjak fogadására lettek kialakítva. Nem javasolt a lapos-, bordás- és fogasszíjakat a típusuktól eltérő szíjtárcsán használni, mert ez drasztikus élettartam csökkenést okozhat!

A laposszíj tárcsák a különböző vastagságú laposszíjak hajtására alkalmasak. Közös jellemzőjűk a hordós kialakítás, amely a szíj feszességéért felel. Általában öntvényből készülnek. Létezik peremes és perem nélküli változat is. Fix szélességekben készülnek.

A fogasszíj tárcsák a fogasszíjak (keresztbordás szíjak) hajtóelemei. Fogazatuk speciálisan illeszkedik a különböző fogasszíjak osztásához és profiljához. Általában acélból, vagy alumíniumból készülnek, de a nagyon nagyok készülhetnek öntvényből is. Létezik peremes és perem nélküli változat is, sőt külön perem is kapható. Fix szélességekben készülnek, de fogasrúdból kialakítható egyéni szélességű tárcsa is.

A hosszbordás szíjtárcsák a hosszbordás szíjak hatóelemei. Előnyük, hogy kis átmérőn is nagy nyomatékot tudnak átvinni. A szíjtárcsán található bordák pontosan a hozzájuk tartozó szíjprofilnak felelnek meg, egymás között nem cserélhetők fel. Fix darabszámú bordát tartalmaznak, a tárcsa bordaszámánál keskenyebb szíj is felhasználható rajta, de szélesebb, azaz több bordát tartalmazó szíj nem használható az adott bordával rendelkező szíjtárcsán.

A kúpos szorítós tárcsákhoz használatos szorítók a Tengelykötő Elemek nevű termékcsoportban találhatók itt: http://hajtastechnika.hu/termekek/tengelykoeto-elemek/kupos-szoritok