Szíjtárcsák

Általános információ

A mechanikus hajtásrendszerek fontos részei a szíjakon kívül a szíjtárcsák. Ezek az eszközök súrlódás, vagy - fogasszíjak esetében - pozitív kapcsolódás segítségével működnek közre a hajtás átvitelében egyik tengelyről a másikra.

Az ékszíjak a horonnyal ellátott tárcsában használatosak. Ékszíjárcsa nélkül az ékszíj sem használható. A trapéz alakú horonyba az ékszíj befeszül, így nagyobb normális erő mellett sem nő nagyon a tengelyt terhelő erő. A szabványos ékszíjtácsák több rögzítési módszerrel készülhetnek. A leggyakoribb az alapfelfúrt, vagy előfúrt ékszíjtárcsa amely megmunkálást igényel és a kúpos szorítós ékszíjtárcsa, amely esetében nincs szükség megmunkálásra, mert a szíjtárcsa szabványos részében felfekvő kúpos szorítót különböző furatokhoz elő gyártva lehet megvásárolni. Így a megfelelő furattal elátott szorítót behelyezve a tárcsa megmunkálás nélkül használható.

A laposszíjtárcsák, fogasszíjtárcsák, hosszbordás (vagy másnéven mikrobordás, megint más néven Poly-V) szíjtárcsák speciálisan a típusuknak megfelelő (a szíjon feltütetett szabványos elnevzéssel megegyező jelölésű) lapos-, fogas- és hosszbordás szíjak fogadására lettek kialakítva. Kimondottan káros a laposszíjakat, bordásszíjaka és fogasszíjakat a típusuktól eltérő szíjtárcsán használni, mert ez drasztikus élettartam csökkenést okozhat!

A laposszíj tárcsák a különböző vastagságú laposszíjak hajtására alkalmasak. A perem nélküli laposszsíjtárcsák jellemzőja a hordós kialakítás, amely a szíj feszességéért felel. A laposszítárcsák általában öntvényből készülnek. Létezik peremes és perem nélküli változat is. A peremes változatok általában hengeres kialaításúak. A laposszíjtárcsák fix szélességekben készülnek.

A fogasszíj tárcsák a fogasszíjak (keresztbordás szíjak) hajtóelemei. Fogazatuk pontosan illeszkedik a különböző fogasszíjak osztásához és fogprofiljához. A fogasszíj tárcsák általában acélból, vagy alumíniumból készülnek, de a nagyon nagy méretűek készülhetnek öntvényből is. A fogasszíj tárcsákból létezik peremes és perem nélküli változat is, sőt külön perem is kapható, amely később felszerelhető a perem nélküli változatokra. A fogasszíj tárcsák fix szélességekben készülnek, de fogasrúdból kialakítható egyéni szélességű tárcsa is.

A Poly-V szíjtárcsák a hosszbordás szíjak hatóelemei. ezen szíjtárcsák előnye az ékszíjtárcsákhoz képest, hogy kis átmérőn is nagy nyomatékot tudnak átvinni. A szíjtárcsán található bordák formája és mérete a hozzájuk tartozó szíjprofilnak felelnek meg, a különböző profilú hosszbordás szíjak tárcsái nem cserélhetők fel egymás között. A Poly-V szíjtárcsák fix darabszámú bordát tartalmaznak, a tárcsa bordaszámánál kevesebb bordát tartalmazó szíj is felhasználható rajta, de szélesebb, azaz több bordát tartalmazó szíj nem használható az adott bordával rendelkező szíjtárcsán.

A kúpos szorítós kialakítású szíjtárcsákhoz szükséges kúpos szorítók a Tengelykötő Elemek nevű termékcsoportban találhatók itt: http://hajtastechnika.hu/termekek/tengelykoeto-elemek/kupos-szoritok