Hajtószíjak

Általános információ

Webáruházunk ezen termékcsoportjában a szíjhajtások hajtószíjai és kiegészítőik találhatók. A hajtószíjak lehetnek ékszíjak, fogasszíjak, hosszbordás szíjak, vagy laposszíjak. A kiegészítők között feszítők és mérő-ellenőrző berendezések találhatók.

Az ékszíjak a mechanikus hajtástechnika alapvető elemei. Trapéz keresztmetszettel készülnek. Az ékszíjak általában textil erősítésű gumiból, szabványos hosszúságra végtelenített alakba vulkanizálva készülnek. A leggyakrabban egy ékszíjtárcsa-párhoz egy ékszíjat használnak. Több ékszíj párhuzamos beépítése esetén az ékszíjak gyártási eltéréseiből adódóan nem biztosítható minden szíjhurokra egyenlő szíjfeszítő erő, ezért a névlegesnél kisebb átvihető teljesítménnyel kell számolni. Az ékszíjhajtásnál lehetővé kell tenni, hogy a kellő szíjfeszítést a tengelytáv eltolásával be lehessen állítani, vagy szíjfeszítő tárcsát kell alkalmazni.

A lapossszíj "minden hajtószíjak ősannya", eredetileg bőrből készült, manapság már gumiból és szövetből készítik. Előnye, hogy viszonylag kisebb tárcsán is jól elfordul, hátránya, hogy mozog a szíjtárcsán, könnyen lemászhat róla... Az ékszíjaknál kisebb nyomatékátvitelre képes, de jól tűri a megcsúszást. Mivel manapság már nem sűrűn használatos, fajlagosan drága.

A hosszbordás szíjak a laposszíjak előnyeit kovácsolják az ékszíjak pozitív tulajdonságaival. Mintha picike ékszíjak lennének egymás mellé ragasztva... Kicsi átmérőjű szíjtárcsákon is jól alkalmazhatóak, nagy erők átvitelére képesek. Gyakran találjuk gépek, berendezések hajtószíjaként.

A fogasszíjak az ékszíjhajtás és a lánchajtás ötvözői. (Pozitív kapcsolású hajtás.) Nem csak a súrlódás, hanem a szíjon elhelyezkedő keresztirányú bordák is kapaszkodnak a hajtó kerékbe, így a szíjhajtásal közel megeggyező hajtási erők átvitelére képes kisebb, annál jóval kompaktabb kivitelben. Gyakori elektromos kisgépekben.