Hajtószíjak

Általános információ

Webáruházunk ezen termékcsoportjában érőátviteli szíjak találhatók. Ezek az erőátviteli szíjak a szíjhajtások hajtószíjai. Ebben a termékcsoportban megtalálhatók továbbá az erőátviteli hajtószíjak kiegészítő termékei is. Az erőátviteli hajtószíjak kivitel szerint lehetnek ékszíjak, fogasszíjak, hosszbordás szíjak, vagy laposszíjak. A kiegészítők között szíjfeszítők és mérőeszközök, valamint ellenőrző berendezések találhatók.

Az ékszíjak a mechanikus hajtástechnika alapvető elemei. Trapéz (ék) keresztmetszettel készülnek. Az ékszíjak általában textil erősítésű gumiból, szabványos hosszúságra végtelenített alakba vulkanizálva készülnek. Legtöbbször egy ékszíjtárcsa-párhoz egy ékszíjat használnak. Több ékszíj párhuzamos beépítése esetén az ékszíjak gyártási eltéréseiből adódóan nem biztosítható minden szíjra egyenlő szíjfeszítő erő. Ezért ügyelni kell arra, hogy a szíjak valós hossza a lehető legjobban közelítse az egyformát. (Vagy Set-Free jelzésű, vagy ugyanazon gyártásban készülő ékszíjak használata javasolt.) Az ékszíjhajtásnál minden esetben lehetővé kell tenni, hogy a kellő szíjfeszítést a tengelytáv eltolásával be lehessen állítani, ha ez nem lehetséges, akkor minden esetben szíjfeszítő tárcsát kell alkalmazni.

A lapossszíjak eredetileg bőrből készültek, manapság már gumiból és szövetből készítik őket. A lapossszíj előnye, hogy kisebb tárcsán is jól elfordul, hátránya, hogy oldalirányban mozoghat a szíjtárcsán, könnyen lemászhat róla... A laposszíjak felhasználási körét a felhasznált gumi, szövet és erőhordozószál minősége nagy mértékben befolyásolja. Az ékszíjaknál kisebb nyomatékátvitelre képes, de jól tűri a megcsúszást. Mivel manapság már nem sűrűn használatos, fajlagosan drága.

A hosszbordás szíjak a laposszíjak előnyeit kovácsolják az ékszíjak pozitív tulajdonságaival. Profilból megtekintve olyan, mintha apró ékszíjak lennének egymás mellé ragasztva... Kicsi átmérőjű szíjtárcsákon is jól alkalmazhatóak, nagy erők átvitelére képesek, ezért nagyon kompakt hajtások alakíthatók ki. Gyakran találjuk gépek, berendezések hajtószíjaként.

A fogasszíjak az ékszíjhajtás és a lánchajtás ötvözői. (Pozitív kapcsolású hajtás.) A fogassszíjak esetében nem csak a súrlódás, hanem a szíjon elhelyezkedő fogak (keresztirányú bordák) is kapaszkodnak a hajtó kerékbe, így a szíjhajtásal közel megeggyező hajtási erők átvitelére képes jóval kisebb méretben is. Gyakori elektromos kisgépekben.

Amennyiben teljes hajtószíj választékunkra kíváncsi, látogassa meg testvér-webáruházunkat: www.ekszij.hu