Hosszbordás szíjak

Általános információ

A hosszbordás szíjak olyan lapos jellegű szíjtermékek, melyeknek egyik, vagy mindkét oldalán szabályos közöként hosszirányú kidudorodásokat találhatunk. Mintha picike ékszíjak lennének szorosan egymás mellé tapasztva. Éppen ezen kialakítás miatt a hosszbordás szíjak egyesítik a laposszíjak és az ékszíjak előnyös tulajdonságait.

A hosszbordás szíjak általában gumiból készülnek. A szíj vastagsága és a hosszbordák középpontja közötti távolság alapján különböző szabványos típusokat különböztetünk meg. (PH, PJ, PK, PM) Ha a szíjra a P betűvel kezdődő, kétbetűs jelölés van feltüntetve, akkor a szíj mérete metrikus számként értelmezhető. Ha a szíjra csak egy betű (J, K,M) van rányomtatva, akkor az utána szereplő szám collméretként értelmezhető.

Készülnek hosszbordás szíjak poliuretánból is. Általában spéci feladatokra. Méreteik a gumi szíjakéval megegyezőek. Külső felükön általában keresztirányú bevágásokat találunk. Ez nem kapaszkodó felület, hanem a nagyobb hajlékonyság érdekében szükséges.

A hosszbordás szíjak a gyártóktól méretenként egy-egy 100-200 cm széles csévében kerülnek kiszállításra. A végleges bordaszám a vevőrendeléskor kerül levágásra. Ezekre a szíjtípusokra az egyedi gyártás miatt a visszaigazolás kiküldése után nem fogadunk el elállást a vevő részéről. Ezen termékeket nem cseréljük és nem vesszük vissza.