Fogaskerekek

Általános információ

A fogaskerekek rugalmatlan, pozitív kapcsolású hajtást tesznek lehetővé. A hajtástechnika alapvető eszközeit kapcsolják össze egymással, illetve sok eszköz működése során az eszközökben is fogaskerekek viszik át a hajtást. Webáruházunkban szabványos agyas és lapos (agy nélküli) fogaskerekek találhatók 1-8 Modul szerinti kivitelben, különböző fogszámokkal. A szabványos fogaskerekek egyenes fogazással érhetők el. Bizonyos méretek megvásárolható műanyagból készült kivitelben is.

A lineáris fogaskerekes hajtásokhoz fogaslécet használunk. ezek a fogaskerekekkel megegyező modulszámmal, különböző hosszúságokban érhetők el. A fogaslécek készülhetnek acélból, vagy műanyagból, valamint felhasználási módjuk szerint különböző speciális profillal, mint például a kapumozgató fogaslécek vagy a kör profilú fogaslécek.

A derékszögű szöghajtások legegyszerűbb hajtóelemei a kúpfogaskerekek. Ezen termékek lehetnek egyenes, vagy ívelt (hipoid) fogazásúak. A kúpfogaskerekek mindig párban vásárolhatók. A kúpfogaskerék-pár két tagjának egymáshoz viszonyított fogszám-aránya adja a hajtás áttételét.