Fogasszíjak

Általános információ

A fogasszíjak szíjak, melyeknek egyik, vagy mindkét oldalán szabályos közöként fogakat találhatunk. Ezek a fogak mechanikus kapaszkodásuk révén a lánchajtáshoz hasonló módon (pozitív kapcsolódással) viszik át az erőt a meghajtó bordáskerékről a meghajtott bordáskerékre. A fogasszíjak használatához speciális szíjtárcsára, ún. bordáskerékre van szükség. Minden fogasszíj típus saját bordáskerékkel rendelkezik. A szíj típusától eltérő bordáskerék használata gyors elhasználódáshoz, vagy szakadáshoz vezethet!

A fogasszíjakat alapanyaguk és a fogaik között távolság (fogosztás) alapján csoportosíthatjuk. A fogasszíjak általában gumiból készülnek. Osztásuk lehet collméretes MXL, XL, L, H, XH, XXH, DXL, DL, DH (ezeket hívjuk klasszikus fogasszíjaknak), vagy metrikus HTD-2M, HTD-3M, HTD-5M, HTD-8M, HTD-14M vagy S2M, S3M, S5M, S8M. A Megadyne RPP (RPP3, RPP5, RPP8, RPP14) jelölésű fogasszíjai teljes mértékben kompatibilisek a HTD típusú fogasszíj tárcsákkal.

Bizonyos felhasználásokra poliuretánból készült fogasszíjakat használunk. Ezek legyakrabban használt méretei: T2.5, T5, T10, AT5, AT10, DT5, DT10, de készítenek MXL, L, XL méretű collos fogasszíjakat is poliuretánból.

A fogasszíjak a gyártóktól méretenként egy-egy 40-70 széles csévében (sleeve) kerülnek kiszállításra. A végleges szélesség a vevőrendeléskor kerül levágásra. Ezekre a szíjtípusokra az egyedi gyártás miatt a visszaigazolás kiküldése után nem fogadunk el elállást a vevő részéről. Ezen termékeket nem cseréljük és nem vesszük vissza.