Fogasszíj tárcsák

Általános információ

A fogasszíjtárcsák vagy más néven bordáskerekek a fogasszíjak meghajtására szolgáló hajtáselemek, amelyek külső palástjukon kereszt irányú bemarásokat tartalmaznak. A külső felületen elhelyezkedő rovátkák profilja teljesen megegyezik a hozzájuk tartozó fogasszíj profiljával, azaz a szjtárcsán található fogak távolsága és a fogak, valamint a bemarások formája pontosan illeszkedik az adott fogasszíjhoz. Ezért nem ajánlott eltérő típusú fogasszíjtárcsát használni a hajtásban, mert a másik fogprofilú fogasszíj akkor is idő előtt tönkremegy, ha az osztásuk egyébként megegyezik a másik profilú szíjtárcsa profiljával.

A fogasszíjak és a bordáskerekek segítségével csúszásmentes (pozitív kapcsolásos) hajtás alakítható ki, hiszen a fogasszíj ugyanúgy mechanikailag kapaszkodik a bordáskerékbe, mint ahogy a görgőslánc kapaszkodik a lánckerékbe.

A fogasszíj tárcsák készülnek peremes és perem nélküli kivitelben is. A perem nélküli kivitelekre utólag is felhelyezhető a perem. Szélességük meghatározza a felhasználható fogasszíj szélességét. Egyedi szélesség méreteket fogasrudakból, forgácsolással lehet kialakítani.