Szorítós ékszíjtárcsák

Általános információ

Az ékszíjak a horonnyal ellátott tárcsában használatosak. Ékszíjtárcsa nélkül az ékszíj sem használható. A szíjtárcsán található trapéz alakú horonyba az ékszíj befeszül, így nagyobb normális erő mellett sem nő nagyon a tengelyt terhelő erő. A szabványos ékszíjtácsák több rögzítési módszerrel rendelkezhetnek. Az iparban leggyakrabban használatos a kúpos szorítós (Taper Bush) változat előnye, hogy nem igényel utólagos fémmegmunkálást. A kívánt tácsához olyan kúpos szorítót kell választani, amelynek tengelymérete megfelel elvárásainknak és már szerelhető is a meghajtásba. Hátránya, hogy túlméretes furatok nem használhatók, azaz a "kicsi tárcsa - nagy tengely" feladatok esetében nem találunk majd megfelelő terméket.

A tárcsák számozása: a használatos szíjprofil betűjele (SPZ, SPA, SPB, SPC),  a névleges átmérő / a pályák száma - a hozzá illeszthető kúpos szorító típusszáma. A tárcsához ITT talál szorítót.

Érdekesség: a tárcsák átmérője mindig kicsit nagyobb, mint a névleges méretük, mert a névleges méret mindig a hasznos (Lp) szíjmérethez, azaz kb. 2mm-el a perem alatt számolódik.