Beálló golyóscsapágyak

Általános információ

A beálló golyóscsapágyak olyan speciális golyóscsapágyak, melyek tervezésüknek köszönhetően képesek kompenzálni a tengely és a ház közötti szöghibákat. Ez a képességük főként a két sorban elhelyezkedő golyóknak és a külső csapágygyűrű  gömb alakú belső kialakításának köszönhető, amely lehetővé teszi a csapágy számára a tengely elhajlásának vagy szögeltérésének követését.

Ezek a csapágyak elsősorban olyan alkalmazásokban használatosak, ahol jelentős a tengely elhajlása, mint például mezőgazdasági gépekben, ipari berendezésekben, és szállítószalagokban. A beálló golyóscsapágyak előnye, hogy minimalizálják a szöghibákból eredő terhelést, ezáltal növelve az élettartamot és csökkentve a karbantartási igényt.

A csapágyak készülhetnek különböző anyagokból, beleértve az acélt és a rozsdamentes acélt, valamint különféle kenőanyagokkal is elláthatók a jobb teljesítmény érdekében. A megfelelő beálló golyóscsapágy kiválasztása során fontos figyelembe venni az alkalmazás specifikus követelményeit, mint például a terhelést, sebességet és környezeti feltételeket. Ezek a csapágyak tehát kulcsfontosságúak a megbízható és hatékony gépi működés biztosításához számos iparágban.