Villanymotorok

Általános információ

Az egyfázisú és háromfázisú aszinkron villanymotorok az élet minden területén használatosak, nagyon népszerűek. Az egyfázisú motorokat jellemzően a magánszektorban, míg a háromfázisú villanymotorokat inkább a foglalkozásszerű felhasználásban találjuk.

A villanymotorok lehetnek kettő, négy, hat, vagy nyolcpólusú kivitelűek. A pólusok száma meghatározza a motorok fordulatszámát. Az elméleti fordulatszám 750-3000 fordulatig terjed. (A valós fordulatszám ennek általában a 90%-a körül alakul.)

A villanymotorok energiahatékonyság tekintetében lehetnek IE1, IE2, IE3 és IE4 kivitelűek. Minden esetben a nagyobb szám jobb. Ipari felhasználás esetén az IE1 jelű motorok 0,75 kW felett csak akkor engedélyezettek, ha a névleges teljesítményüknek maximum 75%-ban terheljük őket és nem használjuk őket folyamatos üzemben.

A villanymotorok kölönböző kialakításúak lehetnek. A leggyakoribb típusok: B3 (talpas, perem nélküli), kisperemes (B14) és nagypermes B5) kialakítást. Ezen kivitelek egymással kombinálhatók. Például: B34 = B14 és még talp is. B35 = B5 és még talp is. ...