Villanymotorok

Általános információ

Az egyfázisú és háromfázisú aszinkron villanymotorok az élet minden területén használatosak, nagyon népszerűek. A különböző típusok körülveszik életünket: autóinkban, háztartási gépeinkben ugyanúgy megtalálhatók, mint ipari gépeinkben. Az 1 fázisú villanymotorok jellemzően a magánszektorban, míg a 3 fázisú villanymotorok inkább a foglalkozásszerű felhasználásban találhatók (előbbiek jellemzően 230V, míg utóbbiak inkább 400V feszültséget igényelnek.)

Villanymotor fordulatszám

A villanymotorok fordulatszámuk szerint lehetnek kettő-, négy-, hat-, vagy nyolcpólusú kivitelűek. A pólusok száma meghatározza a motorok fordulatszámát. (2p=3000,4p=1500,6p=1000,8p=750) Az elméleti fordulatszám 750-3000 fordulatig terjed. (A valós fordulatszám ennek általában a 90%-a körül alakul, az elméleti érték nem érhető el!) A villanymotorok energiahatékonyság tekintetében lehetnek IE1, IE2, IE3 és IE4 kivitelűek. Minden esetben a nagyobb szám jobb. Ipari felhasználás esetén (energiatakarékossági okokból) az IE1 jelű motorok 0,75 kW felett csak akkor engedélyezettek, ha a névleges teljesítményüknek maximum 75%-ban terheljük őket és nem használjuk őket folyamatos üzemben

Villanymotorok peremkialakításai

Kapcsolódás terén a villanymotor különböző kialakítású lehet. A leggyakoribb típusok: B3 (talpas, perem nélküli) leginkább szíjtárcsák, vagy lánckerekek direkt meghajtásához használatos. A kisperemes (B14) és nagypermes (B5) kialakítás egy szabványos csatolófelület, amellyel általában hajtóművekhez kapcsoljuk a villanymotort. A peremek kombinálhatók talppal is. Például: B34 = B14 peremes és még talpas is. B35 = B5 peremes és még talpas is. ... A peremek és talpak utólag is megvásárolhatók, átszerelhetők! Tehát B5 villanymotorból ha megfelelő B14 peremet vásárolunk hozzá, gond nélkül lehetséges az átszerelés.