Autóipari ékszíjak

Általános információ

Az autóipari szíjak nagyon hasonlítanak a keskeny profilú fogazott ékszíjakra. Legtöbb paraméterükben megegyezőek és a mechanikai felhasználási területük is hasonló. Bírják a nagy sebeségű meghajtást és a kis méretű tárcsán való átvezetést. Jól ellenállnak az olajaknak és bírják a rezgéseket. Jellemzően -25 és +100 ˙C között használhatóak. Az EPDM anyagból készült kivitelek akár -45 és +120 ˙C közötti felhasználást is engedélyeznek. Bizonyos méreteik az egyéb fogazott szíjaktól eltérő "trapezoid" fogazással rendelkeznek. Jellemzően kicsi a nyúlásuk és jót tűrik a feszítést.

Előnyük, hogy nagyon sok (egymáshoz közeli) méretben készülnek, ezért gyakorta használatosak ipari, vagy mezőgazdasági felhasználásokra olyan gépeknél, ahol nem állítható a tengelytáv. (Mert olyan méretek is léteznek, ami más szíjaknál nem.)

Nem javasoljuk azonban autóipari szíjjal kiváltani a keskeny profilú fogazott ékszíjat olyan felhasználási helyen, ahol nagy feszítőerők ébrednek, ahol többpályás rendszerek vannak, vagy ahol a kiváltást a gépkönyv tiltja.