Trapézmenetes anya

Általános információ

A DIN 103 UNI - ISO 2901-2902-2903-2904 szabvány szerinti trapézanyák elérhető választéka normál, durva menetemelkedésű és finom menetemelkedésű. A szabványos anyák geometriai formái: hengeres, négyzet alakú, hatszögletű és peremes (karimás). A felhasznált anyagok: AVP 11SMnPb37, CW614N sárgaréz, BRONZ CuSn12-C, CuSn5Zn5Pb5-C, CuSn5Zn5Pb7-C, bronz alumíniumötvözetben, INOX A1-AISI 303.

Bronz anyákkal ellátott trapézmenetes orsóink jobb hatékonyságú, simabb és csendesebb rendszerek létrehozását teszik lehetővé, mint a korábbi anyákkal az lehetséges volt. Pontosan az alacsony súrlódási együtthatónak köszönhetően a mozgások során keletkező hőmennyiség visszafogott, így az anya kevésbé melegszik fel. A héj élettartama is megnő. Különös figyelmet érdemelnek a 3xd hosszúságú trapézanyák: HDL, BIG és HAL. Ezek a bronz anyák jelentős hosszuknak köszönhetően lehetővé teszik a terhelés nagyobb számú megfogómeneten való elosztását, így korlátozzák a csavar és az anya közötti felületi érintkezési nyomást. Nagyon fontos tényező, amely meghatározza az anya hosszabb élettartamát. A p • Vst termékre vonatkozó szempontoknak köszönhetően levonható az a következtetés, hogy 3xd hosszú anyák használatával a hagyományos hosszúságú (kb. 1,5xd vagy 2xd) bronz anyákkal szemben azonos fordítási sebesség mellett nagyobb terhelés is támogatható.

Ahol nem kívánatos a trapézcsavarok kenése, ott önkenő műanyag anyák használata javasolt. Nem lehetséges a műanyag anyák használata forgácsolt orsók esetén.