Fogazott Keskeny ékszíjak

Általános információ

A keskeny profilú ékszíjak a klasszikus szíjak továbbfejlesztett változatai. Azonos szíjszélesség mellé magasabb profil társul, ezzel növelve az erőátviteli felületet. A gyártott méretek SPZ, SPA, SPB, SPC, 3V, 5V, 8V. A 'Z','A','B','C' jelölés a típusjelekben a klasszikus szíjaknál megismert szélességeket takarja.  A V jelölésű szíjak collméretesek, ezek használata az utóbbi időkben, a keletről érkező gépekkel együtt kezd elterjedni.

A keskeny profilú ékszíjak fogazott változatban is készülnek. A fogazott szíjak kisebb átmérőjű szíjtárcsán is el tudnak fordulni, valamint a fogak "kapaszkodása" miatt valamivel nagyobb nyomaték átvitelére alkalmasak. Betűjelük 'X'. XPZ, XPA, XPB, XPC. A collméretes szíjaknál: 3VX, 5VX. Igazából ide sorolhatók még az AVX jelöléssel ellátott szíjak (AVX10, AVX13, AVX17), azonban ezek a szíjak webáruházunkban az Autóipari szíjak menüpontban, külön csoportban találhatók.

Webáruházunkban feltüntetjük a Méret3 mezőben a keskeny profilú szíjak angolszász méretét is. A metrikus termékeknél a collméretek tájékoztató jellegűek, számított értékek, nem a szíjról való leolvasással kerültek rögzítésre. A collméretes termékeknél a coll a gyártó által megadott hossz, és a mm a számított érték. Az erősített keskeny profilú szíjat akkor használja, ha a normál minőség nem vált be, vagy ha nagyon nagy terhelésre keres szíjat, vagy ha a gép gyártója ezt írta elő. (Normál aplikációkban is tökéletesen működnek az erősített ékszíjak, csak felesleges kiadás az erőset venni egy hétköznapi alkalmazásra...)